ATB Automation logo

Duitse perfectie ontstaan vanuit een eenvoudige werkplaats

Datum: 10 januari 2017

Blog Johan Stöber service partner meeting Stöber Customer Service Maintenance Stöber productie Stöber productie is klaar voor de toekomst

Impressie van een inspirerende ervaring

In Palm Beach, een uit de kluiten gewassen eetcafé naast ons hotel in Pforzheim (Duitsland), stonden we aan de vooravond van een inspirerende meeting. Een bijeenkomst die geen grotere tegenstelling had kunnen zijn tot de hoekig en enigszins troosteloos ogende nieuwbouwstad waar we ons bevonden. Nadat het in 1945 door Britse bommenwerpers geheel was verwoest, is het in de jaren vijftig opnieuw opgebouwd. We hadden in het café afgesproken voor een gezamenlijke maaltijd met de overige deelnemers aan de Service Partner Meeting van Stöber Antriebstechnik. Deze fabrikant is sinds 1950 onze grootste leverancier in aandrijfsystemen, (servo)motoren, controllers en applicatiesoftware. Het hoofd van Customer Service had een aantal Duitse en Belgische reparatiebedrijven bij elkaar gebracht met als doel kennisoverdracht en informatie-uitwisseling.

Kennismaking

Het was de eerste keer dat Stöber deze meeting organiseerde. Het spits werd afgebeten met een welkomstwoord door het hoofd Customer Service. Die presenteerde ons de omvangrijke serviceafdeling. We werden voorgesteld aan de medewerkers die betrokken zijn bij onderhoud, reparatie, technische ondersteuning en klachtenafhandeling. Met enkele medewerkers had ik die morgen al kennisgemaakt. In het bijzonder trof mij daarbij de hartelijkheid en het enthousiasme. De bevlogenheid waarmee servicemedewerkers hun verhaal deden was voor mij een bevestiging van de klantgerichtheid van Stöber. Als service-engineer maak ik wel eens mee dat een machine is stilgevallen. Er is dan nood aan de man vanwege kostbare productiestilstand. In dat geval is het fijn om altijd een beroep te kunnen doen op de snel schakelende serviceafdeling van Stöber, ook buiten kantoortijden.

Handige tips

Na de kennismaking kwam het technische deel aan bod. De presentaties over geavanceerde smeersystemen van tandheugelaandrijvingen en het uitwisselen en afstellen van feedbacksystemen bij servomotoren waren zeer interessant. Met name de ervaringen en handige tips uit de praktijk zijn zeer nuttig. Nooit geweten dat een resolver op een servomotor zo eenvoudig is af te stellen met wat software en een servoregelaar. In de presentatie over tandwielaandrijvingen kwam ook het monteren van tandheugels aan de orde. Het is een zeer nauwkeurige en op het eerste gezicht moeilijke klus. De instructies staan echter duidelijk omschreven in de handleiding, waardoor het afstellen van tandheugels welhaast kinderspel is. Het was al met al prettig om de praktische kennis van andere partners te kunnen delen door de onderlinge interactie en uitwisseling van informatie.

Inspirerend

In de avond werden we voor het informele gedeelte verwelkomd in een typisch Beierse eetgelegenheid. Samen met een grote groep Stöber Customer Service medewerkers ontstonden in de gezellige ambiance al snel geanimeerde en inspirerende gesprekken. Ik vond het leuk om de personen die ik tot dan toe alleen telefonisch had gesproken, nu eens in levende lijve te ontmoeten. Deze persoonlijke ontmoetingen zijn waardevol, zo is mij inmiddels gebleken, en zijn van positieve invloed op de professionele samenwerking.

Efficiëntie tot in de puntjes

De volgende dag kregen we een uitgebreide rondleiding door de productiehallen. Het was zeer indrukwekkend om te zien hoe productie, assemblage en logistiek op elkaar zijn afgestemd. Alles wordt aangestuurd door een geavanceerd en efficiënt werkend netwerk en het hele productieproces is geautomatiseerd. Werkopdrachten worden via de monitor gecommuniceerd, productiechecklists en testresultaten worden direct digitaal ingevoerd en opgeslagen. Er komt geen papier meer aan te pas. De automatische lakstraat die in 2014 in gebruik is genomen, is een mooi staaltje toegevoegde techniek in de Stöber productie. Vergeleken met mijn laatste bezoek in 2012 zag ik duidelijk het resultaat van effectiviteit en Duitse perfectie.

De jeugd van tegenwoordig

We bleven stilstaan bij een bijzondere locatie. Daar stonden meiden en jongens onder begeleiding allerhande werkzaamheden te doen. Onwillekeurig gingen mijn gedachten terug naar mijn eigen begintijd in de techniek, waar ik in de eerste klas leerde om een stuk metaal netjes haaks te vijlen. Het bleek een interne leerschool te zijn, die door Stöber is ontwikkeld, waar jongeren een technisch vak leren. Nadien hebben zij zekerheid op een vaste baan.

Eenvoudige werkplaats

In 1934 begon alles met de gebroeders Paul en Wilhelm Stöber in een eenvoudige werkplaats in Zuid-Duitsland, aan de rand van het Zwarte Woud. Gedreven door de wil om hun eigen ideeën uit te voeren en daarbij strevend naar perfectie en optimalisatie. Die geest is nog steeds kenmerkend voor het bedrijf en was duidelijk zichtbaar bij de rondgang.

We reden weer terug naar huis over Autobahn 61, waar we in de file rustig konden stilstaan bij de inspirerende indrukken en ervaringen van de afgelopen dagen.


Geplaatst door: Johan Trompert

JohanTrompert


+31 297 38 05 64
quality@atbautomation.eu

Johan Trompert is service engineer motion control en quality manager. Sinds 1988 tot 2022 wss Johan bij ATB Automation, voorheen Mijnsbergen, verantwoordelijk voor de engineering en bouw van schakelkasten, service en ondersteuning bij frequentieregelaars, servoregelaars en motion controllers. Sinds 2015 draagt hij zorg voor het toezicht op en de instandhouding van het ISO 9001 kwaliteitsmanagementsysteem. Momenteel vervult Johan deze functie op part-time basis.



0 reacties

Plaats een reactie

  • Snelle reactie, korte lijnen
  • Gerenommeerde fabrikanten
  • Diepgaande productkennis
  • Hoge leverbetrouwbaarheid

Wij leveren draaikranslagers, schudelementen, kettingspanners en riemspanners uit voorraad en we hebben tevens kegelwielkasten, servoreductoren en elektromechanische actuators in ons assortiment.


Hiernaast selecteren en bieden we de juiste componenten en systemen aan voor motion control oplossingen, zoals servomotorreductoren, lineaire servoactuators tot aan complete XYZ cartesische systemen.

22
apr
Marcel Goes Sales Engineer Stober servosystemen

10 redenen waarom OEM'ers kiezen voor Stöber servosystemen

Het aanbod van producenten van servo aandrijvingen is groot... zeg maar zeer groot. Niet zo gek gezien het feit dat automatisering met flexibel in te...

Lees blog

Laden...

Zoeken

Laden...